Plannen om je eigen webshop te starten? Heb je misschien reeds een online shop en wens je deze te verbeteren?
Om je op weg te helpen verzamelden wij de belangrijkste zaken in een overzichtelijk lijstje met 14 tips voor het beginnen van een webshop.
14 tips voor een beter converterende en succesvolle webshop
1. Maak een geweldige eerste indruk
Het duurt slechts 1 seconde voor je bezoeker om een beeld te vormen van je website, make it count! Zorg dus eerst dat je duidelijkheid hebt over wie je doelgroep is zodat je aan de hand hiervan een eenduidige en liefst unieke en aantrekkelijke stijl kan creëren voor je webshop.
2. professionele en mooie foto’s
Dit ligt voor de hand maar loopt toch zo vaak fout. Uw klanten zullen zich ongeveer 80% herinneren van wat ze zien en slechts 20% van wat ze gelezen hebben. Indrukwekkende en professionele foto’s moeten dus zeker hoog op het verlanglijstje geplaatst worden om een succesvolle webshop uit te bouwen.
3. gebruiksvriendelijke navigatie & structuur
Wanneer je een shop wil starten is het belangrijk eerst een onderverdeling te maken zodat je alle producten kan tonen maar ook kan onderscheiden en filteren. Verder maakt een logische onderverdeling het mogelijk om in je navigatie reeds duidelijk een onderscheid te maken tussen verschillende categorieën (bv. broeken, t-shirts, truien, hemden, jassen, schoenen, kousen, toebehoren, … ).
Zorg tevens voor sterke call to actions dewelke als rode draad kunnen dienen doorheen je webshop. Door sterke call to actions kan je een potentiële klant het gewenste traject doen afleggen. Lees ook: Tips voor een sterke call to action
4. integreer een blog
Het starten en integreren van een blog zou het aantal bezoekers met de helft kunnen doen vermeerderen. Start met minstens 1 artikel per week. overweeg om wanneer je tijd hebt reeds enkele artikels te schrijven en ze te plannen in de tijd zodat je meteen voor enkele weken goed zit.
5. maak een indrukwekkende ‘over ons’ pagina
Een over ons pagina is eigenlijk een uitgebreid visitekaartje. Ongeveer 5 tot 10% van de bezoekers klikken op de over ons pagina om meer te weten te komen over je winkel & identiteit. Zorg dus best voor een pagina dewelke een blijvende indruk kan nalaten bij potentiële klanten.
6. snel en flexibel betalen
De checkout pagina is de laatste stop voor je bezoekers alvorens te betalen. Anders gezegd, het is de pagina waar bezoekers klanten kunnen worden. Het proces van winkelwagen tot aankoop zou niet langer mogen duren dan 1 tot max 2 minuten. Zorg er voor dat je alle courante betaalmiddelen kan aanbieden zoals bancontact, creditcard, paypal, ideal, …
7. zoekmachineoptimalisatie
Net zoals bij een gewone website kan een goede implementatie van SEO (zoekmachineoptimalisatie) zorgen voor extra ‘gratis’ bezoekers. Probeer enkele keywords te vinden waarvoor je hoog wenst te scoren in Google. De top 3 resultaten zijn goed voor 90% van alle kliks!
8. snelle verwerking en levering van orders
Oh ja … het leven gaat snel en klanten verwachten een snelle verwerking van hun bestellingen. Zeker om te kunnen concurreren met grote online winkels zoals een bol.com of coolblue is dit een noodzakelijkheid.
Gratis verzending (eventueel vanaf een bepaald bedrag) is bovendien voor veel klanten één van de belangrijkste factoren bij het overwegen van een online aankoop. Hou hier dus rekening mee wanneer je de verzendstrategie bepaald.
9. zet in op veiligheid & betrouwbaarheid
Op het onpersoonlijke internet is betrouwbaarheid een heel belangrijk gegeven. Wees duidelijk over prijzen en verzendkosten. Testimonials & reviews kunnen hierbij een belangrijke rol spelen!
Zorg er tevens voor dat je de nodige maatregelen neemt omtrent veiligheid. Een ssl certificaat is zeker aan te raden. Dit certificaat kan je ook helpen om je ranking in Google te verbeteren!
10. Verstuur Nieuwsbrieven
Bouw een relatie op met je klanten door het versturen van nieuwsbrieven met kortingen en nieuwe aanbiedingen. Zorg er dan ook voor dat klanten zich tijdens de bestelprocedure kunnen aanmelden voor de nieuwsbrief. Met goede nieuwsbrieven blijf je goed onder de aandacht van je klanten en zullen ze ongetwijfeld regelmatiger terugkeren voor een volgende bestelling.
11. gebruik de sterkte van social media
Promoot je online shop op meerdere social media kanalen zoals Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Google + en Instagram. Deze media bieden veel manieren om zelfs gratis je shop onder de aandacht te brengen en te houden van duizenden (potentiële) klanten. Best kies je er 2 of 3 die het best bij je doelgroep passen.
12. mobielvriendelijkheid
De online shopping trends veranderen razendsnel. Maar een blijver is mobielvriendelijkheid. ‘Mobile commerce’ groeit nog steeds en meer en meer klanten vinden de weg naar hun geliefkoosde producten via smartphone of tablet. Zorg er dus zeker voor dat je website 100% mobielvriendelijk is. Lees ook: het belang van een mobielvriendelijk design
13. kwalitatieve hosting
Het spreekt voor zich maar toch gaat dit vaak fout. Als je reeds enkele duizenden euros zou besteden aan je webshop, bespaar dan zeker niet op de kosten van een goede hosting. Een webshop moet meestal meer bewerkingen doen om te functioneren tov. een standaard website. Een trage laadtijd is nefast voor je business waardoor je een leeuwendeel van je omzet kan mislopen!
14. Backups!
Last but not least … maak backups … ALTIJD! 😉
Wens je het avontuur aan te gaan en heb je plannen om zelf je online store te openen? Wij kunnen u hier bij helpen! Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op om samen de mogelijkheden te bekijken!